Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czereśniami i kolorowym szkiełkiem

Ciasto z czereśniami i kolorowym szkiełkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 4375

Przepyszne ciasto idealne na wakacyjne wieczory. Nie jest trudne w zrobieniu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • - 4 jajka
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 0,5 szklanki mąki tortowej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pianka jogurtowa:
  • - 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • - 2 malinowe galaretki
  • - 2 szklanki gorącej wody
  • Wierzch:
  • - 35 dag czereśni
  • - 2 galaretki przeźroczyste o smaku cytrynowym.
  • - 3 szklanki gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.

  2. 2. Pianka jogurtowa: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody. Galaretkę odstawiamy do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w kosteczkę.

    Następnie rozpuszczamy drugą galaretkę w jednej szklance wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Jogurt miksujemy z galaretką. Do pianki dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy.

  3. 3. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy piankę. Odstawiamy do zastygnięcia.

  4. 4. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy lekkiego stężenia. Czereśnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy ogonków oraz pestek. Układamy je na piance i zalewamy galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń