Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czereśniami i pianką

Ciasto z czereśniami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 357

Dziś sobota więc ciasto na weekend musi być. Ostatnio królują ciasta z sezonowymi owocami. U mnie królują tym razem czereśnie więc upiekłam ciacho z czereśniami. Ostatnio było z budyniem i owocami a dziś same czereśnie i pianka. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia więc polecam.

Składniki

  • ciasto :
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 5 żółtek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pianka :
  • 5 białek
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • dodatkowo :
  • 2 szk wydrylowanych czereśni
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta umieścić w robocie z nożami do siekania i połączyć je.
    Potem podzielić na dwie części : 3/4 i 1/4.
    Tą większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i schować do lodówki na godzinę, mniejszą część włożyć do woreczka i też schować do lodówki.
    Po upływie godziny ciasto w blaszce podpiec w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni przez 15 minut.
    Wyjąć blaszkę i zabrać się za przygotowanie pianki.
    Białka ubić dodając w trakcie ubijania oba cukry, potem dodać budynie i nadal ubijać.
    Następnie nadal miksując pianę dolewać maleńkim strumieniem olej.
    Po połączeniu piany z olejem wyłożyć piankę na cieście a potem rozsypać wydrylowane i oprószone delikatnie mąką czereśnie.
    Na koniec na czereśniach zetrzeć resztę ciasta.
    Ciasto piec 35-40 minut w 190 stopniach.
    Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń