Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną

Ciasto z galaretką , jagodami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 73950

Dodano:

Odsłon: 1131

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jagodami i galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto jest bardzo smaczne i idealnie nadaje się na upalne dni. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm
  • na biszkopt:
  • 75 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek rozdzielone żółtka od białek (rozmiar L)
  • 120 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • na galaretkę + jagody:
  • 2 galaretki o smaku owoce leśne
  • 800 ml gorącej wody (użyłam o 20% mniej wody niż w przepisie na opakowaniu galaretki)
  • około 2 szklanek jagód do posypania góry ciasta (można użyć innych owoców)
  • na bitą śmietanę:
  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 40 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny (około 15 g)
  • 70 ml gorącego mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję biszkopt na spód:

    Białka ubijam na sztywno.
    Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak żeby żółtka zbielały.
    Następnie dodaję w dwóch porcjach ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką, aby białka się połączyły z masą.
    Na koniec do ciasta przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę również dodaję w dwóch porcjach), i mieszam delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

  2. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję i piekę.

    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 25 minut. Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ biszkopt może opaść, jedynie pod koniec pieczenia można otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

    Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia.

  3. W tym czasie przygotuję galaretkę:
    Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to przełożę ją na górę ciasta.

  4. Przygotowanie bitej śmietany:
    Do żelatyny dodaję gorące mleko i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła.

    W misce ubijam przez chwilę śmietankę, następnie dodaję cukier puder i ubijam na sztywno. Do ubitej śmietany dodaję cienkim strumyczkiem żelatynę i miksuję na wolnych obrotach, tak aby składniki się połączyły.

  5. Końcowe przygotowanie ciasta:
    ubitą śmietanę przekładam na górę wystudzonego ciasta i równo rozsmarowuję. Tak przygotowane ciasto wstawiam na lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa stężała.

    Gdy galaretka zacznie tężeć, górę ciasta posypuję jagodami (wypłukanymi i osączonymi), i za pomocą łyżki polewam tężejącą galaretką.
    Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, do momentu zastygnięcia galaretki.

    Ciasto z galaretką i jagodami jest gotowe, najlepiej smakuje podane na zimno. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń