Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis

Ciasto z jabłkami i kruszonką - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2787

Dodano: 19.06.2012

Odsłon: 18201

Trochę klasyki, czyli placek z jabłkami chrupiącą kruszonką.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 ½ łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 127 g masła, miękkiego
  • 140 g cukru
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: 100 g masła, miękkiego
  • 112 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczk. proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączmy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowaną masę na ciasto ( dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie ), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 09 października 2012 ah, ja osobiście podwoiłam składniki i zrobiłam dużą prostokątną blachę, wyszło naprawde super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 09 października 2012 właśnie zajadam się tą pychotką :) niby zwykłe ciasto z jabłkami i kruszonką a jednak jest w nim coś niezwykłego, ale kto nie wypróbuje ten sie nie przekona, ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń