Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 191

Dodano:

Odsłon: 2776

Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

Składniki

  • Ciasto:
  • jajka 4 szt.
  • cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem budyniowy:
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 sztuki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • żółtka 2 szt.
  • margaryna 25 dag
  • Dodatkowo:
  • wiśnie drylowane 50 dag
  • galaretka wiśniowa 1 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

  2. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

  3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

  4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń