Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam
Przepis dnia
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 43377
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6483
Przepis dnia
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Odsłon: 43377
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 6483
Składniki
Do miski wsypać wszystkie składniki a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić balchę (21x26 cm) Blachę wstawic do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty. * Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.