Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z mlecznym budyniem i jagodami...

ciasto z mlecznym budyniem i jagodami...

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 17127

Dodano:

Odsłon: 55559

Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam

Składniki

  • ciasto: 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • budyń: 600 ml mleka
  • 13 łyżek mleka w proszku
  • 7-8 łyżek cukru
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo: 500g jagód
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wszystkie składniki a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić balchę (21x26 cm) Blachę wstawic do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

  2. Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty.
    * Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

  3. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 09 lipca 2014 Zdjęcie super! Ciasto wygląda bardzo apetycznie i zachęca do zrobienia. Oj kawałeczek już bym zjadła.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń