Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z orzechami i śliwkami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 141
Składniki
Mąkę przesiej z solą, wymieszaj z cukrem. Schłodzone masło potnij na kawałki. Połącz z mąką i żółtkami. Zagnieć. Jeśli nie łączą się, dodaj śmietanę. Ciasto podziel na trzy części, zapakuj oddzielnie i schładzaj przez 30 minut.
Dwiema częściami ciasta wyłóż foremkę do tarty lub inną okrągłą formę. Ponakłuwaj i piecz w 180oC przez 10 minut. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Miód wymieszaj z orzechami i rozsmaruj na cieście. Rozłóż owoce, posyp cukrem.
Trzecią część ciasta rozwałkuj między dwoma kawałkami folii spożywczej na cienki placek. Pokrój go na wąskie paski. Ułóż je na śliwkach na wzór kratki. Posmaruj jajkiem rozmąconym z wodą. Piecz ok. 30 minut w 170oC (do zrumienienia).Źródło: Naj