Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z pianką, wiśniami i kruszonką

Ciasto z pianką, wiśniami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 3596

Dodano:

Odsłon: 7316

Pyszne, letnie ciasto. Ja upiekłam je z wiśniami. Można jednak wykorzystać każde owoce sezonowe, tylko trzeba dostosować do nich kolor i smak budyniu. Gorąco polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 żółtek (temperatura pokojowa)
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 5 białek (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 11/2 opakowania budyniu wiśniowego
  • 1/2 szkl. oleju
  • Dodatkowo:
  • 11/2 szkl. wydrylowanych wiśni
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać cukier puder, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść, przy pomocy siekaczki lub noża, kruche ciasto. Podzielić na dwie części - mniej więcej 60% i 40%. Oddzielnie włożyć do woreczków foliowych i dać do zamrażarki.
    Większą część po pół godzinie wyjąć i rozwałkować na kształt kwadratu
    o boku 24 cm. Takie wymiary powinna mieć blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blaszkę. Wyrównać brzegi. Podpiec przez 15 minut w 180 st. C w nagrzanym piekarniku. Wystudzić.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Ubijać aż oba cukry się rozpuszczą. Dodać budynie i nadal ubijać na małych obrotach. Pod koniec miksowania powoli wlać olej. Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Ułożyć na niej wydrylowane wiśnie. Ciasto z zamrażarki (po 2 godzinach) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dać na wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
    Przed krojeniem dobrze jest dać na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń