Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem i masą marcepanową

Ciasto z rabarbarem i masą marcepanową

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6797

Dodano:

Odsłon: 8257

Słodko-kwaśne ciasto dla smakoszy rabarbaru.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojony rabarbar zagotować z sokiem pomarańczowym, ze 150g. cukru i cukrem waniliowym.Po ok. 5 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić.

  2. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 100 ml. ciepłego mleka i łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /ok.20 min./.

  3. Dodać cukier waniliowy, 50g. cukru, jajko, posiekane masło, 100 g. startego marcepanu i szczyptę soli. Wyrobić ciasto dokładnie na jednolitą, gładką masę.Odstawić na ok.50 minut

  4. Następnie z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałą startą masą marcepanową. Białka ubić na sztywno i połączyć z marcepanem.

  5. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej formy 27x27. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i pianę z marcepanem. Piec ok. 40 minut w tem.200 st.C.SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń