Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem – pyszne i proste

Ciasto z rabarbarem – pyszne i proste

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 3585

Dodano:

Odsłon: 8610

Witam serdecznie, sezon na rabarbar w pełni więc polecam przepis na pyszne i proste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • użyłam foremki o średnicy 24 cm
  • 310 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 160 g cukru pudru
  • 5 jajek (rozmiar L)
  • otarta skóra z jednej cytryny
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • około 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • na kruszonkę:
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru kryształ
  • 40 g masła dobrze schłodzonego
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyty rabarbar obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Następnie zasypuję cukrem i odstawiam na około 30 minut, żeby rabarbar puścił sok.

    Teraz przygotuję kruszonkę:
    Na blat wysypuję składniki kruszonki i pocierając je dłońmi, łącze ze sobą tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.

  2. Przygotowanie ciasta:
    Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.
    Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej , dodaję cukier pudrem i miksuję na puszystą masę.
    Następnie dodaję otartą skórkę z cytryny, jajko i miksuję tak aby składniki się połączyły. Dodaję około 2-3 łyżek mąki, gdy się połączy z masą to dodaję kolejne jajko i tak do końca składników.

  3. Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam odsączony rabarbar, delikatnie dociskam i posypuję kruszonką.

    Pieczenie ciasta z rabarbarem:
    Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

    Ciasto z rabarbarem jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń