Do góry

Desery Przepis na:

ciasto z tego co mam

ciasto z tego co mam

Autor: Aga202

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 9

Dodano: 25.06.2012

Odsłon: 11160

łatwe przygotowanie, niezbyt drogie, mało kaloryczne i zdrowe

Składniki

  • jogurt owocowy, 2x 500 ml
  • cukier puder, 5-8 łyżek
  • żelatyna spożywcza, 3-4łyżeczki
  • biszkopt lub herbatniki, 1 blat/ 1 duże opakowanie
  • oowoce: borówki lub czereśnie lub truskawki, 0k.2 szklanki
  • galaretka owocowa np.leśna, 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jogurty schłodzić w lodówce lub ok 1/2h w zamrażarce. Namoczyć żelatynę w 4-5 łyżkach zimnej wody, Przygotować galaretkę wg przepisu i studzić.

  2. Dno tortownicy lub innego pojemnika wyłożyć ciastkami lub blatem biszkopta.

  3. Jogurty wlać do miski i dodać cukier puder wg. smaku. Rozpuścić żelatynę w gorącej kąpieli i dodać do masy jogurtowej. Dokładnie wymieszać i wylać na herbatniki lub biszkopt. Do lodówki, odczekać aż stężeje.

  4. Umyć owoce i osuszyć na papierowym ręczniku, ułożyć na stężałej masie jogurtowej, zalać tężejącą galaretką i do lodówki na czas zgęstnienia ok.1-2godz.

  5. Masę jogurtowa można wzbogacić wiórkami kokosowymi, żurawiną, rodzynkami, pestkami sezamu. na wierzchu zdobię galaretką zastudzoną na talerzu i pokrojoną w paski, takie esy floresy. Nadaje to atrakcyjniejszy wygląd. To mój pierwszy opublikowany przepis. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kantarella 26 czerwca 2012 Sliczny i prosty, dziekuje! I podziwiam wszystkich , ktorzy maja czas i chec zamieszczac tu przepisy, korzytsma z checia z wielu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń