Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką

Ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11403

Dodano:

Odsłon: 9740

Placek udał mi się wspaniale. Ciasto jest kruche i smaczne, a zarazem proste w wykonaniu.

Składniki

  • Składniki:
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Kisiel o smaku cytrynowym
  • Jajka 5 szt.
  • Margaryna Kasia 1 kostka
  • Cukier 1 ½ szklanki
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Śliwki 60 dag
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier waniliowy starannie utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto ręką, podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, zaś drugą włożyć do zamrażalnika. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie ubić pianę z białek, dodając 1 szklankę cukru a na koniec kisiel. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki, pokroić w grube plastry i ułożyć wzdłuż na podpieczonym cieście. Następnie wyłożyć ubitą pianę z białek, zetrzeć na grubych oczkach zmrożone ciasto.

  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń