Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek udał mi się wspaniale. Ciasto jest kruche i smaczne, a zarazem proste w wykonaniu.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 324
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 324
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotowanie: Żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier waniliowy starannie utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić ciasto ręką, podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, zaś drugą włożyć do zamrażalnika. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. W tym czasie ubić pianę z białek, dodając 1 szklankę cukru a na koniec kisiel. Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki, pokroić w grube plastry i ułożyć wzdłuż na podpieczonym cieście. Następnie wyłożyć ubitą pianę z białek, zetrzeć na grubych oczkach zmrożone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec około 40 minut.