Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i pianką

Ciasto ze śliwkami i pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 595

Dodano:

Odsłon: 2350

Ciasto ze śliwkami i bitą śmietaną z dodatkiem galaretki agrestowej to świetne połączenie lekkiej pianki i pysznych śliwek.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1łyżka cukru z wanilią
  • 25 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 2,5 szkl śmietany kremowej
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Pozostałe składniki:
  • 2 l śliwek w syropie
  • 5-6 okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąką, smalcem i proszkiem do pieczenia.

  2. Żółtka z cukrem i z cukrem z wanilią utrzeć, wymieszać ze śmietaną.

  3. Połączyć z mąką, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.

  4. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/36 cm. Nakłuć widelcem, posypać pokruszonymi biszkoptami i wsypać osączone z syropu śliwki.Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

  5. Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, połączyć z płynną galaretką ( pozostawić 1 łyżkę)

  6. Wyłożyć na upieczone, zimne ciasto.

  7. Odłożoną 1 łyżkę płynnej galaretki wymieszać z 3-4 łyżkami wrzącej wody, ostudzić i ozdobnie oblać piankę. Włożyć do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń