Do góry

Desery Przepis na:

ciastort śmietanowy

ciastort śmietanowy

Autor: justa_kitchen

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2252

Dodano: 01.09.2014

Odsłon: 1125

wspaniały tort śmietanowy z borówkami i galaretką. nieziemski. inspirowany moimi wypiekami.

Składniki

  • CIASTO
  • KREM
  • DODATKI
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO

    duży blat /tortownica około 23 cm średnicy/

    300 g mąki tortowej
    300 g /1,5 kostki/ masła
    200 g cukru
    5 jaj
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek arakowy
    szczypta soli

    mały blat /tortownica około 18 cm średnicy/

    150 g mąki tortowej
    150 g /3/4 kostki/ masła
    100 g cukru
    3 jaja
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek arakowy
    szczypta soli

    KREM

    1000 ml śmietany kremówki 36% /2 x 0,5 litra/
    8 kopiastych łyżek cukru pudru
    2 opakowania utrwalacza do śmietany

    DODATKOWO

    100 g gorzkiej czekolady /tabliczka/
    200 g borówek
    250 ml konfitury z czarnej porzeczki
    2 galaretki o smaku owoców leśnych

  2. Wieczorem

    Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej ilości wody. Wylewam na blachę. Studzę. Wkładam na noc do lodówki.

    Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. 2 tortownice wykładam papierem do pieczenia /tylko spody/.

    Przygotowuję duży blat.
    Masło /w temperaturze pokojowej/ umieszczam z cukrem w misie miksera. Ubijam do uzyskania puszystej, jasnej masy.Kiedy masa się ubija, rozbijam jaja. Dodaję jedno po drugim, czekając aż każde połączy się z masą /mieszam na najniższych obrotach/.
    Dodaję aromat arakowy.
    Mąki przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję do ciasta i mieszam na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
    Przekładam na dużą tortownicę.

    Alternatywnie przygotowuję mały blat.

    Obie tortownice wkładam do piekarnika. Piekę około 50 minut. Do suchego patyczka.

    Po upieczeniu odwracam blaty na kratki /do góry nogami/ i studzę w formach przez noc.

  3. 500 ml kremówki wlewam do misy miksera. Dodaję 4 łyżki przesianego cukru pudru. Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności.

    Wyjmuję z lodóki tort. Szpatułą nakładam bitą śmietanę. Pokrywam cały tort. Nierównomiernie.
    Z artystycznym nieładem.
    I pośpiechem. Ma się rozumieć.

    Wkładam tort do lodówki na minimum godzinę.

  4. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Wylewam ją na kafelek, który trzymam w zamrażalniku. Szybko rozsmarowuję. Czekam chwilę, aż przystygnie. Zdzieram nożem płaty czekolady i kruszę szybko w dłoniach. Posypuję tort.

    Umyte i osuszone borówki rozrzucam na wierzchu tortu i po bokach.

    Wkładam tort do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń