Do góry

Desery Przepis na:

Ciemny placek orzechowy z gruszkami

Ciemny placek orzechowy z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1867

Dodano:

Odsłon: 5026

Puszysty placek z orzechami włoskimi, które z gruszkami tworzą perfekcyjny tandem. Zapachniało początkiem jesieni.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • 200g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 mały kubeczek (180g) jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy
  • cukier puder do oprószenia wierzchu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Gruszki przekrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały półksiężyce.
    Orzechy włoskie grubo siekamy.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao, a następnie przesiewamy.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Teraz do masy maślanej dodajemy na zmianę, w trzech partiach mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao oraz jogurt, za każdym razem łącząc dokładnie składniki tak, aby powstało gęste, jednolite i gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy rozdrobnione orzechy i za pomocą łyżki rozprowadzamy je dokładnie w masie.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki owoców. Ja ułożyłam pocięte w półksiężyce gruszki w trzech pasach wzdłuż formy.

  3. PIECZEMY PLACEK

    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-55 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty.
    Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 08 września 2015 Pyszne ciasto <3 Pieczone gruszki są najlepsze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń