Do góry

Dania główne Przepis na:

Coq au vin- francuski przebój – kurczak w winie

Coq au vin- francuski przebój – kurczak w winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27993

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Coq au vin- francuski przebój – kurczak w winie"

Składniki

  • młoda kura lub duży kurczak
  • 150 g boczku
  • 200 g szalotek lub małych cebulek
  • 250 g pieczarek
  • 4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • tymianek, estragon i lubczyk w proszku
  • pieprz, sól; jako dodatek: pieczone ziemniaki lub bataty
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tuszkę podziel na 6 części, natrzyj solą. Z wina, 2 łyżek oleju i przypraw zrób marynatę, zanurz w niej mięso. Po 2 godz. wyjmij, marynatę zachowaj. Mięso zrumień na oleju. Boczek pokrój, stop w rondlu, usmaż na nim cebulki, po czym dodaj pokrojone pieczarki i zrumień. Dołóż mięso, marynatę, zmiażdżony czosnek, dopraw. Uduś.

  2. Masło utrzyj z mąką, powoli dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw, podaj z ziemniakami lub batatami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń