Do góry

Desery Przepis na:

Crème brûlée

Przepis dnia 2011-08-18
Crme brle

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3076

Dodano:

Odsłon: 4635

Mój debiut:)

Składniki

  • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietankę zagotować z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty. Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc. Krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 18 sierpnia 2011 Zawsze chciałam zrobić ten deser, jedzony w Hiszpanii bardzo mi smakował. Ale jak go karmelizujesz? Podobno dobry jest palnik, ale trzeba go mieć :) A ile takich miseczek wychodzi z tych proporcji ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniells 18 sierpnia 2011 wiem, wiem ale ten krem jest najlepszy na cieplo) zapraszam do hasselt, gent- belgia, paryza niekoniecznie, najwysmienitszy deser belgii. male glinianki z cukrem trzcinianowym i czarna, mala,gorzka, mocna:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń