Do góry

Dania główne Przepis na:

Crespelle ze szpinakiem i ricottą

Przepis dnia 2016-09-06
Crespelle ze szpinakiem i ricottą

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1010

Dodano:

Odsłon: 15462

Crespelle różnią się od naszych tradycyjnych naleśników - przede wszystkim są cienkie, miękkie i chrupiące, a ciasto ma rzadką konsystencję. Nadzienie natomiast to typowe włoskie połączenie - dwa rodzaje sera ze szpinakiem pod kołderką z beszamelu. Mniam!

Składniki

  • Składniki na ciasto: (ok 9 naleśników)
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 500 g ricotty
  • 400 g szpinaku
  • 200 g parmezanu lub Grana Padano
  • 2 jajka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • Składniki na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naleśników:
    W misce łączymy mleko, mąkę, jajka i sól. Po wymieszaniu odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na niskej patelni do naleśników rozpuszczamy masło. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jedną chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki mają być cienkie. Smażymy po obu stronach.

  2. Przygotowanie farszu:
    Szpinak płuczemy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut - ma być miękki ale nie rozgotowany. Odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na drobne kawałki.

  3. Do miski wkładamy ricottę, dodajemy posiekany szpinak, cienko starty parmezan (zostawiamy garść do posypania naleśników), jajka oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy.

  4. Przygotowanie sosu beszamelowego:
    W rondelku podgrzewamy mleko. W międzyczasie na patelni topimy masło. Kiedy będzie całkowicie rozpuszczone dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy masa się zarumienie dodajemy ją do gotującego się mleka i przez cały czas mieszamy trzepaczką, żeby uniknąć utowrzenia się grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową i sól. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.

  5. Składanie crespelle:
    Naleśniki smarujemy sosem beszamelowym, na niego nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na 3 kawałki. Układamy naleśniki na wysmarowanej masłem blaszcze.

  6. Polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń