Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najłatwiejsze ciasto, jakie można wymyślić – dojrzałe, pachnące owoce przykryte chrupką kruszonką migdałową i zapieczone w piekarniku. Crumble z brzoskwiniami i czarną porzeczką – prościej już nie można.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj je tłuszczem i posyp 2-3 łyżkami mielonych migdałów, które wciągną nadmiar puszczanego przez owoce soku.
W misce wymieszaj masło z dodatkiem soli, mąkę, cukier i migdały, rozdrabniając je palcami tak, by powstała kruszonka. Odstaw do lodówki.
Owoce czarnej porzeczki umyj i dokładnie osusz. Brzoskwinie pokrój na ósemki. Ułóż owoce na dnie natłuszczonego i wysypanego mielonymi migdałami naczynia żaroodpornego – najpierw brzoskwinie, a na wierzchu kulki czarnej porzeczki. Możesz polać owoce 1-2 łyżkami nalewki z czarnej porzeczki (jednak jej dodatek można pominąć). Całość posyp schłodzonym ciastem i piecz przez około 25 minut, aż kruszonka się zrumieni.
Gotowe crumble posyp cukrem pudrem i najlepiej podaj na ciepło. Doskonale smakuje samo, jak i z gałką lodów waniliowych czy też z dodatkiem crème fraiche, mascarpone, bitej śmietany itp. Oprócz niewątpliwych zalet ma też niestety jedną wadę – barrrdzo szybko znika!