Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukinia faszerowana kaszą jaglaną"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Kaszę kilkakrotnie opłucz za każdym razem zmieniając wodę (dzięki temu po ugotowaniu nie będzie gorzka). Włóż do sita, sparz wrzątkiem.
W garnku zagotuj 350 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko ją posól i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wystudź.
Cukinie umyj, przetnij na pół i wydrąż środki. Cebulę drobno posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Wydrążony z cukinii miąższ pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, miąższ cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przestudź.
Do miski włóż ostudzoną kaszę oraz przesmażone warzywa. Dodaj pokrojone oliwki, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukiniowe łódeczki. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim cukinie. Piecz 15-20 min w temp. 180° C.
40 minut. Sztuka: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie