Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia nadziewana kurczakiem w kremowym sosie

Cukinia nadziewana kurczakiem w kremowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11624

Dodano:

Odsłon: 14330

Mięciutka cukinia nadziewana soczystym mięsem z kurczaka w kremowym, lekko pikantnym sosie. Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, a swym wyglądem i smakiem zachwyci każdego.

Składniki

  • 2 średnie cukinie lub 3 małe
  • 2 ugotowane w bulionie piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie serka śmietankowego o smaku czosnkowym
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 15 dag sera żółtego gouda
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i łyżka usuwamy ze środka miąższ z pestkami. Wydrążone dołki z cukinii delikatnie solimy.

  2. Serek, majonez i ketchup wkładamy do miski.

  3. Przy użyciu miksera łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.

  4. Mięso rozdrabniamy za pomocą widelca. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, odkładamy 1/4 tartego sera na posypkę, a resztę dodajemy do rozdrobnionego kurczaka, razem z przygotowanym wcześniej sosem.

  5. Składniki łączymy ze sobą.

  6. Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię.

  7. Nafaszerowaną cukinię obsypujemy tartym serem.

  8. Cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 - 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości cukinii. Po upieczeniu powinna być miękka.

  9. Podajemy na gorąco polaną ulubionym sosem.

  10. Smacznego !!!

  11. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń