Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowe babeczki"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1170
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1170
Składniki
Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Wraz ze skórką zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sitko, posyp 1 łyżeczką soli i odstaw na ok. 15 min, by puściła sok. 2. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, suszony tymianek, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Następnie wlej mleko oraz olej, starannie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Następnie dodaj odciśniętą cukinię oraz posiekany koperek. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. 3. Foremki do babeczek lub muffinek posmaruj olejem. Każdą napełnij ciastem do 2/3 wysokości (w trakcie pieczenia urosną). Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw foremki z ciastem, piecz 25-30 minut.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 min Sztuka: 150 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie