Do góry

Dania główne Przepis na:

Cyganeria śledziowa

Cyganeria śledziowa

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1681

Dodano: 15.01.2010

Odsłon: 24657

Nie jes taki nudny jak w oleju :-)

Składniki

  • Sledzie solone, 5 płatów
  • ocet, do smaku
  • puszka pomidorów pokorojonych
  • duże cebule, 3
  • mały koncentrat pomidorowy, 1 puszka
  • sok z ćwiartki cytryny
  • olej, do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy - najlepiej zostawiając je na noc w wodzie. Następnie odsączamy z wody, kroimy w duże paski. i kropimy obficie octem. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat, dusimy przez ok 30 minut, tak by masa pomidorowa nie była kwaśna. Pod koniec obróbki cieplnej dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Powstały sos studzimy. Następnie dodajemy do sosu śledzie. Podawać po 12 godzinach na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 grudnia 2011 Robiłam w tym roku na święta. Bardzo smaczne, aromatyczne, ale trzeba uważać z octem i solą. Ja następnym razem do masy pomidorowej nie dam soli, bo śledź "oddaje" sól.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 08 lutego 2010 Uwielbiam śledzie, już bym ich zjadła ,ale zrobię ich na Popielec ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 28 stycznia 2010 Robię podobną wersję, ale ze śledzi w zalewie octowej oraz dodaję dodatkowo pokrojone w półplasterki marynowane grzybki...pycha. Przepis z czasów kiedy w sklepach rybnych na półkach królował tylko Ocet i Szprot w occie... :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doror 28 stycznia 2010 Przepis wypróbowany przeze mnie,udoskonalam go moczonymi w mleku rodzynkami,polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 28 stycznia 2010 świetny pomysł,takich jeszcze nie próbowałam a ryby poprostu uwielbiam daje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 16 stycznia 2010 Ciesze się że wma się pdoba i gwarantuje że jest pyszne :) a co do oleju to była taka fantasmagoria słowna :) proszę nie traktowac tego tak dosadnie:) :) pozdrawiam smakoszy !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

schakira 16 stycznia 2010 Wygląda efektownie...a ryby nigdy nie są nudne, nawet w oleju.....!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń