Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe cupcakes z kremem pomarańczowym i mandarynkami

Przepis dnia 2012-11-25
Cynamonowe cupcakes z kremem pomarańczowym i mandarynkami

Autor: OstraNaSlodko

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 790

Dodano: 22.11.2012

Odsłon: 2264

Świąteczne , cynamonowe babeczki z kremem pomarańczowym i mandarynkami.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao. Mieszamy.

  2. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych - polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do "suchego patyczka" ).Chwilę studzimy.Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ).Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.

  4. Robimy krem: Gotujemy budyń na mleku. Studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki ... posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń