Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 20933

Delikatne ciasto z cytrynowym aromatem.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać (można dodać kilka kropel aromatu cytrynowego). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.

  2. Masa cytrynowa: wycisnąć sok z cytryn, uzupełnić go wodą tak by razem było 2,5 szkl. Zagotować z cukrem. Budynie rozpuścić w 0,5 szkl. wody, wlać do gotującej wody cytrynowej, ugotować budyń. Masło utrzeć, dodawać stopniowo osudzony budyń, razem ucierać.

  3. Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, wystudzić. Utrzeć śmietanę kremówkę razem ze śnieżką, stopniowo wlewać osudzoną żelatynę. Masę włożyć na chwilę do lodówki, żeby wytężała.

  4. Z biszkoptu usunąć papier. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć na niej plastry ananasa, wyłożyć masę śmietanową. Na wierzchu ułożyć herbatniki, polać polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń