Do góry

Desery Przepis na:

Czapka Mikołaja. Tort dla dzieci

Czapka Mikołaja. Tort dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Czapka Mikołaja. Tort dla dzieci"

Składniki

  • 3 jajka
  • po 8 dag cukru i mąki
  • 3 banany
  • 2 dag kakao
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 500 ml kremówki 36 proc
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 op. żelatyny
  • barwnik spoż
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (o śred. 22 cm). Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. około 40 minut. Po upieczeniu korpus zostaw w formie do schłodzenia.

  2. Połowę kremówki ubij z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Żelatynę przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, wmieszaj do ubitej śmietany. Banany obierz, pokrój w plasterki.

  3. Zimny korpus biszkoptowy wyjmij z tortownicy. Rozłóż na nim pokrojone banany. Na nich umieść bitą śmietanę, formując z niej półokrągłą czapę. Wstaw tort do lodówki do stężenia.

  4. Pozostałą kremówkę ubij z drugim opakowaniem cukru waniliowego na sztywno. 1/4 odłóż, resztę wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego na intensywny czerwony kolor. Czerwoną bitą śmietaną napełnij szprycę cukierniczą z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij dekoracyjne gwiazdki na całej powierzchni stężałego tortu.

  5. Odłożoną białą bitą śmietanę przełóż do szprycy ze zwykłą (okrągłą) końcówką. Wyciśnij kleksy, tworząc pompon i puszyste wykończenie słodkiej czapki.

  6. Czas ok. 80 min; porcja – 180 kcal, cena 1,20 gr.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń