Do góry

Przetwory Przepis na:

Czarne orzechy włoskie

Czarne orzechy włoskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1551

Dodano:

Odsłon: 1527

Czarne orzechy włoskie, nazywane orzechami Św. Jana, poniewaz nalezy je zebrac niedojrzałe, najpóźniej do 24 czerwca. Inna nazwa to trufle z Palatynatu. Konsystencją przypominają oliwki w zalewie, są chrupiące, ale nie twarde, słodziutkie, orzechowe. Drobno pokrojone można dodawać do lodów, parfait, budyniu, ciasteczek, serów, dziczyzny. A syrop do kawy lub herbaty. Pyszne, ale bardzo pracochłonne.

Składniki

  • 1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów
  • 1200 g cukru( zwykłego, może być też brązowy)
  • 1,2 l wody
  • plus 100 i 100 g cukru
  • 6 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z 2 limetek( bio, niepryskanych)
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Zebrane ręcznie zielone orzechy oczyszczamy z liści, myjemy. Następnie ubieramy grube, gumowe rękawice. Każdego orzecha nakłuwamy do połowy około 20 razy widelcem lub metalową wykałaczką. Warto ubrać okulary ochronne i chronić skórę.

  2. Po nakłuciu orzechy zalewamy zimną, czystą wodą i zostawiamy na 2-3 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem odlewamy wodę i orzechy zalewamy czystą wodą. Ostatniego dnia orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Orzechy są przygotowane do kandyzowania.

  3. Cukier zagotować z wodą. Dodać goździki, miąższ z wanilii, cynamon, skórkę z limonki. Tak długo gotować, aż cukier się rozpuści i zacznie ciagnąć nitki. Chwilę ostudzić i polać po orzechach. Zostawić na 1 dzień.

  4. Drugiego dnia orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na 1 dzień.

  5. 3 dnia czynność powtórzyć( czyli orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na 1 dzień)

  6. 4 dnia orzechy zagotować z syropem i rozłożyć do przygotowanych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Następnie postawić w ciemnym chłodnym miejscu na przynajmniej 6 miesięcy. Im dłużej stoją tym są lepsze. A najlepszy aromat czarne orzechy włoskie osiągają dopiero po 2 latach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 05 marca Fantastyczne. Kiedyś zielone orzechy przywoziła mi teściowa, teraz rosną u zięcia to może wypróbuję...:)Chociaż widzę że to "niebezpieczne " zajęcie :)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 marca A myślisz, że wytrzymają 2 lata? No chyba, że będą pod prądem i drutem kolczastym ! Oczywiście zabieram jak swój. Czy naprawdę musi być tyle cukru ? No bo, my "słodziaki". Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 marca Dostaliśmy parę lat temu taki oryginał from Germany od znajomych i potwierdzam, to co napisała Edi :)
Są pyszne, idealne jako dodatki, a i same można wcinać :D
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 marca Pierwsze słyszę o tak zrobionych orzechach,muszą być świetne,oczywiście przepis zabieram i o ile mi orzech obrodzi to zrobię:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 marca Musi byc przepyszne, chyba warto troche poswiecic czasu :) Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 marca Ale ciekawy przepis!Fakt,pracochłonne ale pewnie smak wynagradza wszystko :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 marca bardzo ciekawy przepis,chętnie go wypróbuję :) jakiś chochlik dodał ,,0,, do cukru(1000 g) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń