Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladki domowe z orzechami*

Czekoladki domowe z orzechami*

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 651

Dodano:

Odsłon: 15723

Pyszne czekoladki własnej roboty to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby

Składniki

  • Śmietana 30%, 200 ml
  • cukier kryształ, 1 szkl.
  • czekolada gorzka/deserowa pokrojona, 160 g
  • czekolada gorzka/mleczna/biała, w sumie 3 tabl.
  • pianki (żelki) marshmallows, 18 szt.
  • orzechy (z pistacjami wychodzi super, ale niestety drogie, więc można zmienić na inne), 50 szt.
  • kakao gorzkie, 2 łyżki
  • rum, spirytus, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietanę zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut aż będzie miała lekko karmelowy kolor. Zdjąć z ognia, wrzucić przepołowione pianki, pokrojoną czekoladę i mieszać aż wszystko się rozpuści, dodać kakao, a na końcu alkohol. Masę włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut do zastygnięcia.

  2. Z masy formować czekoladki, w każdą wcisnąć orzech. Układać na tacy pokrytej folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Czekoladę rozpuścić na parze (każdy rodzaj osobno), czekoladki zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypywać na górze pokrojonymi orzechami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Kwiecień, 2010r. *Wykorzystałam przepis z książki "Czekoladowy świat", Bellona, ale nieco go zmodyfikowałam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 14 lutego 2011 Jeśli mnie pamięć nie myli to około 20-30 szt

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 07 lutego 2011 czy pamięiętasz może ile czekoladek wychodzi z tych proporcji?Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 26 maja 2010 no cóż... co kto lubi, ja lubię jak jest dużo zachodu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jana102 26 maja 2010 i po cóż tyle zachodu: tyle słodkości trzeba najpierw zakupić, zmieszać razem, uformować, zamrażać!
I po to tylko żeby te słodkości miały nieco inny smak?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 10 maja 2010 Bardzo fajny pomysł. Niedługo Dzień Matki. Poświecę trochę czasu i zrobię mojej mamie prezent. Często kupuje jej bombonierki ale teraz myślę że bardziej doceni moją własne czekoladki :). Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Cynamonek 01 maja 2010 Wspaniałe! Ja byłabym zachwycona takim prezentem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 01 maja 2010 Piękne i eleganckie :) idealne na podarunek dla kogoś - kupne bombonierki nie umywają się do takich własnoręcznie przygotowanych słodkości :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń