Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa babka drożdżowa to pyszna i smaczna odskocznia od klasycznej babki drożdżowej. Równie dobrze smakuje z masłem co jej popularniejsza kuzynka. Choć dla mnie jeszcze nieodłącznym elementem dla tego typu babek jest kubek ciepłego kakao.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 61
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 61
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Rozczyn: Swierze drożdże mieszamy z dwoma łyżkami mąki oraz cukru. Dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Mąkę, kakao, pozostał cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko łączymy ze sobą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60-75 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Lukier: Cukier puder łączę z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.
Zapraszam na mojego bloga!