Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa szarlotka

Czekoladowa szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 8924

Mocno czekoladowe kruche ciasto!!!

Składniki

  • 2 szkl. mąki tortowej;
  • 3/4 szkl. cukru;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/4 szklanki kakao;
  • 200 g zimnego masła lub margaryny;
  • 3 żółtka;
  • Nadzienie:
  • 3 białka;
  • 1/4 szkl. cukru pudru;
  • 3 średniej wielkości jabłka.
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao z czekoladą. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy i formujemy wałek, który dzielimy na dwie części: większa 2/3 i mniejsza 1/3 całego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 min. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Większy kawałek ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Studzimy po wyciągnięciu z piekarnika. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki następnie wykładamy na przestudzone ciasto. Z białek ubijamy pianę, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 40 - 45 min. w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń