Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem kajmakowym - bez jajek

Czekoladowe ciasto z gruszkami i kremem kajmakowym - bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3008

Dodano:

Odsłon: 3042

Delikatne ciasto czekoladowe mimo, że nie zawiera jajek, nie traci na swojej puszystości, skrywa w sobie słodkie gruszki pokryte kołderką z pianki kajmakowej.

Składniki

  • Czekoladowy spód:
  • 100 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • Gruszki i galaretka:
  • 4 gruszki
  • Woda
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5-6 goździków
  • 1, 5 łyżki żelatyny
  • Wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • kajmak http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342249394,title,Domowy-kajmakmasa-krowkowa-na-szybko,index.html (można zastąpić gotow
  • 1, 5 łyżki żelatyny + 50 ml wody
  • około 3 kostek gorzkiej czekolady do posypania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło i cukier rozpuszczamy. Do zsiadłego mleka dodajemy sodę i wlewamy do przestudzonego masła. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do reszty składników, następnie mieszamy łyżką (nie potrzeba miksera). Przyprawiamy mielonymi goździkami. Do okrągłej foremki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą wlewamy ciasto i wkładamy gruszki (przepis poniżej) tak jak na zdjęciu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut, do suchego patyczka.

  2. Obrane gruszki (polecam te, które są jeszcze twarde, nie rozpadną się) przecinamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka wraz z cukrem i goździkami i zalewamy wodą tak, aby były całe zakryte. Gotujemy około 40 minut. Po wyjęciu gruszek syrop redukujemy tak, żeby otrzymać około 1 i 1/2 szklanki, a następnie dodajemy żelatynę i odstawiamy do stężenia.

  3. Schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, cukier nie jest tu potrzebny. Dodajemy powoli płynny, ale nie gorący kajmak (przepis na odpowiednią jego ilość znajdziecie tu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342249394,title,Domowy-kajmakmasa-krowkowa-na-szybko,index.html ) i miksujemy na wolnych obrotach. W wodzie rozprowadzamy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy. Do żelatyny dodajemy część masy kajmakowej i mieszamy, a następnie łączymy z resztą. Krem wlewamy na gruszki, na górę kładziemy kostki z galaretki gruszkowej i lekko mieszamy, tak aby zatopiły się w masie zanim ta stężeje. Ciasto chłodzimy w lodówce a przed podaniem obsypujemy startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 27 sierpnia 2014 Przepis zabieram do książki, ciasto zapowiada się doskonale.:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń