Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym.

Czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 943

Dodano:

Odsłon: 14367

Klasyka smaku – czekoladowe blaty, przełożone śmietankowym kremem, oblane mocno czekoladową polewą. Niby proste, niby banalne, a jednak przepyszne i uwielbiane przez wszystkich łasuchów ciacho.

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 1 margaryna 250g.
  • pół szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem śmietankowy:
  • 500 ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 500g. serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe:

    Blaszkę o wymiarach 18cm. na 28 cm., lub tortownicę o max średnicy 24cm.,
    smarujemy masłem.

    Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo gęstą pianę.

    Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz wystudzoną masę czekoladową z garnuszka. Wszystko mieszamy mikseram, aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie – RĘCZNIE! mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

    Przekładamy ciasto do formy (wymiary).
    Wkładamy do nagrzanego do 190° piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 40 min.

    Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

  2. Krem śmietankowy:

    Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki przegotowanej, goracej wody.

    Śmietanę, serek oraz cukier umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, w trakcie dodając żelatynę, aż całość będzie jednolita i gęsta.

  3. Przekładanie ciasta:

    Wystygnięte ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i przekrajamy na dwie równe części.

  4. Jeden z blatów ponownie umieszczamy na dnie blaszki.
    Wykładamy na niego połowę kremu, który równomiernie rozprowadzamy.

  5. Czynność powtarzamy, tzn. układamy na warstwie kremu pozostały blat ciasta, a na niego wykładamy resztę kremu. Krem ładnie rozsmarowujemy.
    Ciasto wkładamy do lodówki, a w między czasie przygotowujemy polewę.

  6. Polewa czekoladowa:

    Odlaną wcześniej masę czekoladową przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną w kostki tabliczkę czekolady.
    Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy z całością.
    Gotową polewę odstawiamy do przestygnięcia (ale nie do zastygnięcia! Polewa ma być wciąż lejąca, w momencie wykładania na ciasto!)

    Polewę wylewamy na ciasto.

  7. Po 10 ciu minutach, gdy polewa jest już prawie zastygnięta, ale wciąż lepka - posypujemy górę ciasta posypką czekoladową lub startą czekoladą.
    Wstawiamy cisto do lodówki przynajmniej na 3 godziny!

  8. Gotowe ciacho kroimy w kostki lub prostokąty (wedle uznania).
    Przechowujemy w lodówce.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2018 Już chyba pisałem, że wymiękam przy takich ciachach z dużą ilością kremu :D Wygląda rewelacyjnie, a smak już sobie wyobrażam, pycha :) Sądzę, że niewiele by zostało na tej paterze ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń