Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z masą kajmakową

Czekoladowe ciasto z masą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 420 Ocena: 12239

Dodano:

Odsłon: 663

Idealne połączenie ciasta czekoladowego z masą o smaku krówki. Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku, którą przełamuje słodycz kajmaku. Ciasto super do popołudniowej kawki jak i na niedzielny deser.

Składniki

  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka masy o smaku kajmakowym
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.

  2. Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy.

  3. Następnie dodajemy obydwie mąki, również mieszamy.

  4. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka średniej wielkości).

  5. Masę kajmakową nakładamy małą łyżką na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut.

  6. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek ciasto jest gotowe. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce.

  7. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

  10. ;-XD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń