Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe krówki

Czekoladowe krówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9233

Dodano:

Odsłon: 16752

wspaniały smak i zapach czekolady, aksamitne, rozpływające się w ustach

Składniki

  • czekolada gorzka, 500g
  • masło, 75g
  • mleko skondensowane słodzone (z puszki), 400g
  • laska wanilii
  • olejek waniliowy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o dł. ok. 20cm

  2. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla, dodać masło i mleko skondensowane. Podgrzewać na mały ogniu, cały czas mieszając aż czekolada i masło się roztopią tworząc gładką masę. Nie dopuścić do wrzenia.

  3. Zdjąć z ognia, dolać olejek i dodać środek zeskrobany z laski wanilii, wymieszać, następnie kilka minut ucierać masę aż zgęstnieje. Przelać do przygotowanej formy, wystudzic i chłodzić w lodówce aż stwardnieje (u mnie trwało to całą noc)

  4. Przełożyć na deskę i pokroić na kawałki

  5. Gotowe krówki można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu przez miesiąc. Nie należy zamrażać.

  6. Uwaga! Aby ułatwić sobie wyciągnięcie zgęstniałej masy na deskę, formę nalezy wyłożyć folią spożywczą

  7. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gonia32 26 lutego 2013 ;) u mnie już króweczki stygną, wygląda to pycha a na gorąco były smaczniutkie!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 07 lutego 2011 rewelacyjne, wyglądają kozacko , a smakują ...mmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patrusia84 21 lipca 2010 Oj! Oj! Oj! Muszę takie zrobić!!! Aż ślinka cieknie!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniulka1988 12 maja 2010 ehhh szkoda że już po wszystkim a dokładniej po wszystkich! mega pychotkaa:) super prosty i szybki przepis:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 08 marca 2010 bardzo się cieszę, że smakowało :-), u mnie wytrzymały trochę dłużej niż 1 dzień :-) nie mam pojęcia jak wyszłyby z białą czekoladą ale jak kiedys wypróbujesz, to koniecznie daj znać :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 08 marca 2010 Wczoraj wieczorem zrobiłam, dziś rano wyjełam i pokroiłam, teraz jest popołudnie, a one są już wspomnieniem :) pycha!!!bardzo dziękuję za ekstra smaczne i proste w wykonaniu krówki. Ciekawa jestem jak by wyszły z białą czekolada, może wtedy by dodać niesłodzone mleko...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

12zeta 05 marca 2010 Dodaje do ulubionych i napływa mi ślinka!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 02 marca 2010 no więc kobietki - potwierdzam, są pyszne i zachęcam do wypróbowania, czekam na opinie i pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń