Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo - rumowa pianka

Czekoladowo - rumowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 8944

Dodano:

Odsłon: 28287

pianka w smaku przypomina ptasie mleczko, choć według mnie jest o niebo lepsza :-) rewelacyjny, ekspresowy sposób na wykorzystanie białek :-) meeeega czekoladowa rozkosz :-D

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Dodać kakao i rum, dokładnie wymieszać. Przestudzoną żelatynę wlać do masy kakaowej i szybko wymieszać (uwaga: masa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeję, więc wcześniej należy przygotować foremki), przełożyć do foremek silikonowych. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. Wyłożyć na talerzyk i dowolnie udekorować (u mnie stopiona w kąpieli wodnej czekolada ze śmietanką). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 lutego 2013 goramarcina, późną wiosną będzie drastyczniej :-) teraz lekko ograniczam słodycze, żeby później nie było az takiego szoku :-)...pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 16 lutego 2013 sereberciu to nie jest odpowiednia pora na dietę - daj sobie z tym spokój - ja zawsze co roku rozpoczynam dietkę póżną wiosną gdy zaczynają się nasze polskie warzywa ( jeszcze nie modyfikowane genetycznie ) i jak sie uprę to mam w 2 m-ce minus 7 kg. :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 lutego 2013 przerzuciłam się na takie małe, bo staram się na jakiś czas ograniczyć słodycze, a cała blachasłodkości za bardzo by kusiła heh. na diecie tez od czasu do czasu można zgrzeszyć czyms niskokalorycznym :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 16 lutego 2013 super ! uwielbiamy takie małe deserki, tez zabieram i stawiam 6 oczywiście, pysznie wygląda !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 lutego 2013 goramarcina, ależ proszę bardzo :-) sama byłam zdziwiona, że tak szybko, z tak małej ilości składników, można wyczarować coś tak pysznego :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 16 lutego 2013 Dzięki ci kochana za ten przepis , często mam problem z wykorzystaniem białek i robię na siłę bezę ,ale ona jest kapryśna , ostatnio mi nie wyszła . Biorę twój przepis do schowka i zaznaczam wykrzyknikiem ! Na pewno mi się przyda:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń