Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pora na Czekoladowy Kaprys!
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 259
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 259
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Foremki lub blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy kakao. Piekarnik nagrzewamy do 218 C.
Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. W miseczce umieszczamy masło, a na wierzch kładziemy kawałki czekolady. Następnie podgrzewamy w mikrofali w odstępach 10 sekundowych, mieszając zawartość miseczki, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Odstawiamy.
W osobnej miseczce mieszamy sól, mąkę i cukier puder. W kolejnej osobnej miseczce mieszamy jajka i żółtka. Odstawiamy. Do miseczki z roztopioną czekoladą dodajemy mąkę z solą i cukrem. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i dodajemy po chwili jajka. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Porcję ciasta nakładamy ostrożnie do blachy lub do foremek. Pieczemy ok. 14-16 minut, lub do chwili aż wierzch ciasta będzie rumiany i upieczony. Czekoladowy Kaprys podajemy jeszcze lekko ciepły z lodami, owocami lub bitą śmietaną.