Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik na zimno

Czekoladowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 903

Dodano:

Odsłon: 3377

Przepyszny sernik na zimno na bazie bitej śmietany z białą i ciemną czekoladą. Na spodzie owsiana kruszonka, Bardzo delikatny, smakuje jak lody. Wyjątkowe ciasto

Składniki

  • SPÓD
  • 70 g orzechów włoskich
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g czekolady (deserowa algo gorzka)
  • 50 g masła
  • MASA
  • 600 g serka do serników
  • 5 łyżek cukru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 g czekolady ciemnej (deserowa albo gorzka)
  • 150 g czekolady białej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ułożyć na blasze do pieczenia płatki owsiane i z boku orzechy laskowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż płatki się zarumienią a orzechy popękają.
    Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie zdjąć skórkę, Odstawić do przestygnięcia. Następnie pokruszyć orzechy ( w melakserze, w moździerzu albo w torebce foliowej stłuc młotkiem). Stopić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( mniejszy garnek albo miska metalowa wstawiona do większego garnka z gotującą się wodą). Wymieszać stopione masło i czekoladę z orzechami i płatkami owsianymi. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i następnie na dno wyłożyć masę z płatków i ugnieść spód ciasta. Wstawić do lodówki.

  2. Zalać żelatynę w metalowym naczyniu wodą ( około 3 łyżki) i odstawić aż napęcznieje.
    Ser wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić. Wymieszać delikatnie ser ze śmietaną.
    Żelatynę wstawić do garnka z gotującą wodą i czekać aż się rozpuści. Gorącą żelatynę lekko przestudzić ( musi być nadal ciepła żeby była płynna), wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
    Masę podzielić na dwie części.
    W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę I oddzielnie białą. Wymieszać czekolady z dwiema częściami masy serowej.
    Wykładać masy na przemian na spód płatków, czubkiem noża albo drewnianej łyżki przemieszać masy taka by utworzyć marmurkowy wzór. Schłodzić sernik przed podaniem co najmniej 5 godzin a najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń