Do góry

Desery Przepis na:

czekoladowy tort z malinami

czekoladowy tort z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 2390

Mój mąż zrobił swój pierwszy tort własnie z tego przepisu. Totalnie mnie rozkochał w tym smaku! Wszyscy smakosze czekolady pokochają ten tort. Jest mocno czekoladowy, wilgotny z nutą kwaśnych malin. Naprawdę nie jadłam lepszego.

Składniki

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 110g miękkiej margaryny
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 duże jaja
  • 60g gorzkiej stopionej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczka sody
  • Składniki na warstwę malinową:
  • 500g świeżych lub mrożonych malin
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/3 szklanki wody
  • 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku
  • Składniki na krem czekoladowy:
  • 200g mlecznej czekolady
  • 200g czekolady deserowej
  • 250ml śmietanki 30%
  • 225g miękkiego masła
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g czekolady deserowej
  • 50ml śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Czekoladę można rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Czekoladę umieszczamy w miseczce stawiamy na garnku z wrzącą wodą tak, aby miseczka dnem nie dotykała lustra wody. Cały czas mieszając czekamy, aż się rozpuści. Lekko studzimy.

    Margarynę, maślankę, jaja, cukier, sól i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę łączymy i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy obie mąki i sodę. Miksujemy delikatnie, a następnie przelewamy do formy o średnicy 20cm. Piec 40-50 minut w 180st C.

  2. Warstwa malinowa: Maliny gotujemy z 0,5 szklanki wody przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.

  3. Krem czekoladowy: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
    Gdy juz masa będzie zimna dodajemy miękkie masło i ubijamy ma wysokich obrotach przez ok 10 minut do momentu, aż masa będzie puszysta.

  4. Polewa: Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy.

  5. Przekładanie tortu: Biszkopt po wystudzeniu dzielimy na 3 placki. Jeśli ktoś lubi można lekko skropić alkoholem (nalewką malinową lub innym ulubionym, ja użyłam amaretto). Na warstwę biszkoptu wykładamy tężejące maliny, chłodzimy w lodówce wykładamy krem czekoladowy. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą biszkoptu. Na górny płat wykładamy pozostałą część kremu czekoladowego. Całość porządnie chłodzimy. Jeśli zostanie nam trochę kremu to smarujemy nim boki tortu. Na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. Na środek wykładamy pozostałą część malin. Chłodzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń