Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czereśnie w koglu-moglu"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 92
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 661
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1480
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 92
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 661
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1480
Składniki
Owoce umyj i wydryluj. Możesz pokroić je na połówki lub zostawić w całości. Połóż je na sitku, by osączyć z nadmiaru soku. Piekarnik nagrzej do 200°C. Płaskie na- czynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp cienką warstwą bułki tartej.
Żółtka i jajko wbij do miski. Zacznij miksować, a po chwili wsyp oba cukry, mąkę i szczyptę soli. Ubijaj przez kilka minut na puszystą masę. Powinna być dużo jaśniejsza niż na początku i zwiększyć kilkakrotnie swą objętość. Na końcu domieszaj skórkę cytrynową i ewentualnie esencję.
Owoce rozłóż w przygo towanym naczyniu. Zalej je koglem-moglem do 3/4 wysokości. Wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika. Zapie kaj 10-15 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Wierzch powinien się lekko zrumienić. Podawaj od razu!
Najlepsze dodatki do deserów
Dzięki tym pomysłom domowe słodkości będą jeszcze pyszniejsze!
•Sos waniliowy – zagotuj 200 ml śmietanki i 100 ml mleka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z niej ziarenka. Wrzuć wszystko do mleka i podgrzewaj 5-8 minut. Ubij kogel-mogel z 3 żółtek i 3 łyżek cukru. Do żółtek wlej przestudzone mleko (bez laski wanilii) i podgrzewaj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Sosem polej deser.
•Granola orzechowa – po 1/3 szklanki posiekanych różnych orzechów i migdałów wymieszaj z 2-3 łyżkami miodu i 1 łyżką soku jabłkowego. Wyłóż na blaszkę z pergaminem i praż ok. 50 minut w 160°C, mieszając co 10 minut. Granolą posyp lody lub jogurt.Źródło: Naj