Do góry

Dodatki Przepis na:

Czerwone Buraczki zasmażane

Czerwone Buraczki zasmażane

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2353

Dodano:

Odsłon: 3268

Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i konfiturą żurawinową.

Składniki

  • 0,5 kg czerwonych buraków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy. Gotujemy do miękkości. Czekamy aż ostygną.
    Następnie obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego, gdy się rozpuści wrzucamy buraki, chrzan i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Po ok. 5 - 7 min dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podajemy ciepłe. Smakują również na zimno

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 22 marca Uwielbiam buraczki w każdej postaci :) Pycha! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 marca Zasmażane buraczki można jeść same, co czasem czynię, ale dostaję po paluchach i do obiadu zostaje mi "kolesław" xD
Super :D
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 marca W każdym wydaniu kocham buraczki,z żurawiną jeszcze nie robiłam,pyszności Paulinko:) Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń