Do góry

Przekąski Przepis na:

Dania wigilijne – Śledzie w oleju w trzech smakach

Dania wigilijne – Śledzie w oleju w trzech smakach

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 928

Dodano:

Odsłon: 7630

Potrawa świąteczna, u mnie zarówno na wigilię jak i na Wielkanoc, znana chyba wszystkim. Każdy robi je jednak inaczej, więc i mój sposób postanowiłem zaprezentować. Tym bardziej, że robię je zawsze w trzech smakach. I jak to facet w kuchni, staram się uprościć sobie przygotowanie i skrócić czas, którego w okresie przedświątecznym nigdy nie ma zbyt wiele. Chociaż, na szczęście, śledzie można zrobić dwa dni wcześniej. A przygotowanie ich w takiej ilości eliminuje ryzyko, że nie doczekają świąt…

Składniki

  • 1 opakowanie płatów śledziowych (matiasów) w oleju, przeważnie ok. kilograma
  • 1 kg cebuli (de facto ilość cebuli w śledziach jest kwestią upodobań – ja lubię dużo)
  • 1/2 litra oleju z pestek winogron
  • Cynamon
  • Majeranek
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Opakowanie śledzi otwieram, zlewam olej, płuczę płaty zimną wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie kroję je w nieduże kawałki (jak na zdjęciu).

  2. Cebule obieram i kroję w drobną kostkę.

  3. Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę wkładam do moździerza i tłukę na miazgę (można zmielić w młynku).

  4. Do umytych słoiczków (350 ml) wsypuję warstwami po około półtorej łyżeczki cebuli i pokrojonych filetów śledziowych oraz przeważnie ok. ¾ łyżeczki przyprawy (tak naprawdę ilość przyprawy zależy od upodobań).

  5. W ten sposób robię śledziki w trzech smakach. Jedną część przesypuję cynamonem, drugą majerankiem a trzecią, przygotowaną wcześniej, korzenną mieszanką. Do tej ostatniej dodaję sok z cytryny.

  6. Następnie zalewam po kolei olejem. Używam oleju z pestek winogron ponieważ jest na tyle delikatny, że nie zmienia smaku śledzi.
    W ostateczności olej rzepakowy też może być.

  7. Z takiej ilości wychodzą mi przeważnie po dwa słoiczki śledzików w trzech smakach.
    Po zakręceniu potrząsam słoiczkami, żeby przyprawy lepiej zmieszały się z pozostałą zawartością i wkładam do lodówki. żeby się "przegryzły".

  8. Przed samą kolacją wigilijną przekładam śledzie do salaterek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń