Do góry

Desery Przepis na:

DELICJA

DELICJA

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1206

Dodano:

Odsłon: 31311

Pyszne ciasto z kremem na bezowo-makowo-kokosowym spodzie.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić na sztywno 6 białek. Dodawać stopniowo cukier puder. na końcu dodać mak i wiórki, delikatnie wymieszać.

  2. Blaszkę (26 x 30 cm) wyłożyć papierem do wypieków i wylać pianę. Piec ca 1 godz. w temp. 170 st. C.

  3. Z 6 żółtek, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru i 3 łyżek krupczatki ugotować budyń i wystudzić.

  4. Dobrze zmiksować masło i dodawać stopniowo zimny budyń. Miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

  5. Krem rozsmarować na wystudzonym spodzie.

  6. Na krem równomiernie wyłożyć konfiturę jagodową, a na nią herbatniki petit beurre.

  7. Herbatniki skropić dobrym alkoholem (ja używam brendy "stock")

  8. Polewa: 3 łyżki masła i 3 łyżki mleka rozpuścić na małym ogniu. Dodać cukier oraz kakao i mieszać do rozpuszczenia cukru. Nie zagotować. Letnią polewą polać ciasto i schłodzić.

  9. Przepis dostałam od kuzynki. Ciasto znika bardzo szybko. Na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcie ostatniego kawałka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

orwima 05 marca 2011 Następny przepis do wypróbowania, bo wygląda ciekawie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 25 lutego 2011 Wyglada super!Krem powinien sie trzymac,bo podobny robie do biszkoptu i jest ok.Pewnie masz racje,bo trzeba uwazac na jakosc masla w tego rodzaju przepisach,wazne ile jest masla w masle:)
W kazdym razie przepis daje do ulupionych i mam pytanie,czy oby ten spod sie nie kruszy...?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 15 stycznia 2011 Jeśli masa się rozpływa, to zrobiłaś za rzadki, albo dodałaś masło z dodatkiem oleju. Ja nie miałem tego problemu. Ja też nie lubię ciast zbyt słodkich, więc do budyniu dodałam 2 łyżki cukru, a konfitura jagodowa była niskosłodzona (preferuję firmę Łowicz).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nero78 15 stycznia 2011 Zrobiłam faktycznie ciasto smaczne, jednak dla mnie za słodkie. Muszę je także cały czas w lodówce trzymac bo masa się rozpływa :(. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdarynka 10 stycznia 2011 Fajnie mieć taka kuzynkę:) A delicja rzeczywiscie pyszniutka....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 09 stycznia 2011 Delicja to moje jedno z ulubionych ciast ,ja robilam z ksiazki siostry Ananstazji ,robi sie troche inaczej ale jest pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monik77 09 stycznia 2011 O jak pysznie wygląda i dodaje do ulubionych i na pewno go zrobię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 09 stycznia 2011 na sam widok tego zdjęcia moje kubki smakowe oszalały :-) na pewno wypróbuję :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń