Do góry

Desery Przepis na:

Delicja na Święta (i nie tylko)

Przepis dnia 2018-12-05
Delicja na Święta (i nie tylko)

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2148

Dodano:

Odsłon: 9055

Przepyszne ciasto nawiązujące do popularnych ciastek. Tyle że w wersji świątecznej - czyli na bogato. :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajmy cukier i miksujemy. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.

    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałka góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić.

  2. GALARETKA: Dwie pomarańczowe galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Mandarynki odsączyć z zalewy, ale jej nie wylewać. Owoce pokroić na mniejsze cząstki.Galaretka, przed wylaniem na ciasto musi być już bardzo gęsta – musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Dodajemy do niej pokrojone na mniejsze części mandarynki.

    Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową zalewy z mandarynek. Wylać tężejącą już galaretkę. Przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki.

  3. KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Odstawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Czekoladę odstawić i przestudzić.

    Ciasto wyciągnąć z lodówki. Blat biszkopta nasączyć pozostałą zalewą. Wylać na to nie za zimny, ale też nie za gorący krem czekoladowy. Posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki.

  4. MASA BUDYNIOWA: Żółtka, cukry i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować. Na gotujące się, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę zagotować na małym ogniu – często mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Zestawić z ognia i wystudzić.

    Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodajmy po jednej łyżce zimnego budyniu. Powinna powstać gładka, jednolita masa. Jeśli uważamy, że jest mało słodka, dodać 1-2 łyżki cukru pudru.

  5. Powstały krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować i wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń