Do góry

Desery Przepis na:

Delicja z serem i jabłkami

Delicja z serem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3737

Dodano:

Odsłon: 520

Ciasto z kruchymi plackami. Przełożone gotowanym serem i jabłkami. Ciasto jest bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3 jajka -1 szklanka cukru pudru -400 g. masła -szczypta soli
  • -1 cukier waniliowy -600 g. mąki -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -4 żółtka -1 szklanka cukru
  • -200 g. masła -1 budyń cytrynowy -1 budyń czekoladowy
  • MASA JABŁKOWA:
  • -1 kg. jabłek obranych i startych na tarce -1/2 szklanki cukru
  • -2 łyżki masła -2 galaretki czerwone -2-3 łyżki wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -4 łyżki cukru -2 łyżki kakao -ok. 3 łyżek wody
  • -60 g. masła -1/2 gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jaja z pudrem ,masłem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.

  2. Rozwałkować każdy i przenieść na blaszkę 30x40. Dobrze jak blaszka jest otwarta z jednego boku, będzie łatwiej ciasto zsunąć po upieczeniu.
    Nakłuć ciasto w blaszce.
    Piec w 175* 10-13 min. (ciasto jest bardzo cieniutkie, może się łamać.)

  3. Jeden placek ułożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. masa serowa-Do dwóch miseczek, dać po 2 żółtka i po 1/2 szklance cukru. Zmiksować jedną i drugą.
    Ser rozdzielić do dwóch miseczek z koglem moglem. Przesiać do jednej budyń cytrynowy do drugiej czekoladowy.Zmiksować w obu miseczkach.

  5. Włożyć do garnka połowę masła,roztopić. Wlać masę serową ciemną, wymieszać i na wolnym ogniu z uchyloną przykrywką, zagotować, lecz bokiem mieszać. Ostrożnie mieszając, bo może pryskać,lubi się przypalić. Masę gorącą wyłożyć na pierwszy placek.

    Przykryć drugim plackiem.

  6. Z masą serową białą tak samo postąpić jak z ciemną. Wyłożyć na ciasto.

    Przykryć trzecim plackiem.

  7. masa jabłkowa-Jabłka obrać pokroić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Do garnka włożyć masło,dodać jabłka, cukier,wodę i smażyć z 10 min. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia.
    Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
    Przykryć ostatnim plackiem.

  8. polewa-Rozmieszać kakao z cukrem, potem wodą na papkę. Wstawić miskę nad parę, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę, potem czekoladę w kostkach, mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować po placku.
    Białą czekoladę roztopić nad parą i polać placek ''za nitka''.

    Ciasto kroić na drugi dzień, jak zmięknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń