Takie bułeczki najczęściej kupujemy w dużych foliowych opakowaniach, jednak ich smak nigdy nie dorówna tym wykonanym w domu. Dlatego dzisiaj proponujemy przepis na delikatne domowe bułeczki mleczno-maślane. Nie zawierają one żadnych konserwantów, są łatwe w przygotowaniu i pięknie się prezentują. Bułeczki smakują pysznie zarówno same jak i z dodatkami.
Delikatne bułeczki mleczno-maślane
Składniki
- 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 200 ml wody
- Jedno jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 gramów świeżych drożdży
- Jedna łyżeczka soli
Składniki
- 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 200 ml wody
- Jedno jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 gramów świeżych drożdży
- Jedna łyżeczka soli

Etapy przygotowania
• Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić • Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże • Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut • Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody • Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne • Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut

• Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem • Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki • Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut • Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem • Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut • Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru • Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 28

Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1221

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1144

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 152
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 28

Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1221

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1144

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 152



Składniki
- 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 200 ml wody
- Jedno jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 gramów świeżych drożdży
- Jedna łyżeczka soli
• Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić • Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże • Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut • Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody • Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne • Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut
• Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem • Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki • Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut • Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem • Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut • Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru • Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem