Do góry

Desery Przepis na:

Deser kawowo-chałwowy

Deser kawowo-chałwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 6046

Dodano:

Odsłon: 20077

Uwaga - tylko dla dorosłych!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 400 g serka homogenizowanego waniliowego połączyłam ze 100g waniliowej chałwy. Dokładnie wymieszałam, aż do uzyskania jednolitej masy. Do 50 ml wody wsypałam 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy napęczniała, delikatnie podgrzałam i dodałam do 500 ml ajerkoniaku kawowego (do kupienia np. w Biedronce). W pucharkach (poj. 450 ml) ułożyłam warstwę chałwową, na nią kawową. Przyozdobiłam bitą śmietaną. Kawę rozpuszczalną roztarłam do miałkości i oprószyłam śmietanę. Ajerkoniak sam w sobie jest słodki, ale w połączeniu z warstwą chałwową może wydawać się gorzkawy. Dlatego proponuję wymieszać obie warstwy i delektować się deserkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 21 czerwca 2012 Wspaniale wygląda ten Twój deser i sądząc po składnikach zajadałabym się nim, aż do bólu.5+

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń