Do góry

Desery Przepis na:

Deser z sezonowymi owocami:

Deser z sezonowymi owocami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 543

Dodano:

Odsłon: 163

Latem warto sięgnąć po świeże, sezonowe owoce i podać je na deser.

Składniki

  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 pokruszone bezy
  • Dodatkowo:
  • świeże kwiaty
  • czereśnie
  • czarne i czerwone porzeczki
  • gałązki mięty
  • pokruszone bezy
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mocno schłodzoną śmietanę umieścić w misie miksera, dodać cukier puder i serek mascarpone.
    Ubijać do zgęstnienia.
    Dodać sok z cytryny.

  2. Połowę masy odłożyć a do pozostałej dodać sok z czerwonych porzeczek (jeśli nie mamy, możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego).

  3. Nakładać do szklanek lub pucharków na przemian: raz jasną masę, raz różową aż do wyczerpania składników.
    Udekorować świeżymi kwiatami i owocami.
    Podać dobrze schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń