Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczna szarlotka na mące razowej

Dietetyczna szarlotka na mące razowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 8402

Nigdzie nie jest powiedziane, że podczas diety musimy koniecznie rezygnować z ulubionych potraw i deserów. Jak dla mnie odmawianie sobie wszystkiego to totalna głupota, średniowiecze jakiś czas temu minęło, moda na emo chyba też, a wraz z nimi boom na umartwianie się... Wiele potraw da się przyrządzić w zdrowszej, mniej kalorycznej, a równie smacznej wersji. Zresztą nie oszukujmy się, ale to też nie zawsze jest konieczne. Nie jemy ciasta codziennie, tak samo jak nie codziennie mamy na obiad schabowe, mielone czy gołąbki :) Tak samo od kawałka szarlotki raz na jakiś czas czy łyżeczki masła do przygotowania potrawy, od jednej porcji nikt nie utył nagle pięć kilo... Przepis podpatrzyłam u Justyny z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Przygotowałam z nieco większej porcji, do nadzienia dodałam odrobinkę miodu i w myśl powyższej własnej zasady, posypałam lekko cukrem pudrem. Od łyżeczki miodu i odrobinki cukru nikt nie utył :) P.S.: Jest to kolejne ciasto, do którego przygotowania zapaliła się moja córeczka, a mi przypadła tylko obsługa piekarnika i kuchenki :)

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 2 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji)
  • 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 50g ksylitolu
  • 3 żółtka
  • Warstwa jabłkowa:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 sporych jabłek
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 spora łyżka naturalnego miodu
  • Dodatkowo:
  • 3 białka
  • 1 łyżka ksylitolu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki podane są na formę 26cm.

    Olej kokosowy roztapiamy i lekko studzimy, żeby był tylko ciepły.
    Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ma być zwarte i jednolite. Jeśli będzie zbyt suche, dodajmy kilka łyżek wody.

  2. Formę smarujemy olejem kokosowym i lekko posypujemy mąką. Około połową ciasta wylepiamy dno formy. Podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzimy.

  3. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. Dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i trochę się ''rozklapciają'' :)
    Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy lekko przestygną, dodajemy miód i starannie mieszamy.

  4. Ostudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód i równamy.

  5. Białka lekko podbijamy ze szczyptą soli i ksylitolem. Bardzo leciutko, mają się ledwie spienić.

  6. Resztę ciasta kruszymy lub wyskubujemy na podbite białka. Lekko dociskamy dłonią. Dopiekamy w 180 stopniach przez kolejnych 30-35 minut.

    Kroimy ostudzone ciasto - ciepłe może się rozłazić.
    Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem. Ale nie posypane też będzie pycha :))







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń