Do góry

Śniadania Przepis na:

Dietetyczny biszkopt z musem truskawkowym

Dietetyczny biszkopt z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 1146

Pomysł na pyszne i dietetyczne śniadanie: biszkopt bez mąki i cukru, a do tego kakaowy jogurt a'la panna cotta i mus z truskawek

Składniki

  • otręby granulowane z żurawiną, 30 g
  • orzechy włoskie, 20 g
  • jajko, 1 szt.
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • truskawki, 100 g
  • miód gryczany, 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny, 100 g
  • naturalne kakao, 1 łyżeczka
  • żelatyna, 1 łyżeczka
  • zioła: mięta, cynamon
  • gorąca woda, 100 ml
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielamy żółtko od białka. Do otrębów i zmielonych orzechów dodajemy proszek do pieczenia i ucieramy z żółtkiem. Białko ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszamy z masą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę biszkoptową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 min.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do jogurtu dodajemy kakao i miksujemy, aby go napowietrzyć. Wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość wkładamy na godzinę do zamrażalnika, aby masa stężała.

  3. Do miksera wrzucamy truskawki, miód, mięte i cynamon. Blendujemy do uzyskania konsystencji musu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń