Do góry

Dodatki Przepis na:

Dip z cukinii

Dip z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48431

Dodano:

Odsłon: 1346

Na jogurcie, z dodatkiem cebuli. Nuty ostrości nadaje mu odrobina chili w proszku, no może nie taka odrobina, prawie pół łyżeczki.

Składniki

  • cukinia 1/2 szt (u mnie został wykorzystany miąższ z wydrążenia jednej cukinii)
  • cebula 1/2 szt
  • chili w proszku około 1/2 łyżeczki (ale płaskiej)
  • jogurt naturalny 350 g
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól, pieprz czarny mielony
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozdrobnione warzywa z dodatkiem chili włożyć do rondelka i smażyć bez dodatku tłuszczu. Nim cukinia puści sok, aby rondel się nie przypalił, warzywa należy podlać jedną łyżka wody.
    Całość smażyć do momentu całkowitego zredukowania wody, soków warzywnych (chwile to potrwa). Następnie warzywa przestudzić i zblendować.
    Masę warzywną wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką w proszku, która nada całości delikatny odcień czerwieni.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń